Masło klarowane (ghee)

Masło klarowane powstaje w procesie powolnego podgrzewania masła na małym ogniu, gdzie odparowuje z niego woda i oddzielają się od tłuszczu i inne cząsteczki zwane szumowinami. Nie zawiera laktozy ani kazeiny dlatego może być spożywane przez osoby z nietolerancja pokarmową.  Do głównych zalet spożywania masła klarowanego zaliczyć można: zawiera cenne pierwiastki (fosfor, wapń, miedź, cynk oraz potas) i witaminy (A, D, E, K oraz B); działa przeciwzapalnie i łagodząco; pomaga w wydzielaniu kwasu żołądkowego; usprawnia pracę mózgu (lepsza pamięć i koncentracja). Dodatkowym plusem jest to, że masło klarowane ma długi termin przydatności. Przechowywane w szczelnie zamkniętym  opakowaniu zachowuje świeżość na wiele tygodni, dlatego można sobie pozwolić na zakup większego słoika.  

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium